سنجد و فواید شگفت انگیز آن


سنجد

تهران (پانا) – حتما نام سنجد را شنیده اید و حداقل سالی یک بار در سفرهای هفت سین خود آن را دیده اید. ایرانیان سنجد را نماد خرد و باروری می دانند.

به گزارش جامعه ۲۴، سنجد فقط یک غذای ساده نیست، این میوه ریز و شیرین نه تنها سرشار از خواص است، بلکه از هسته، گل و برگ آن در صنایعی مانند داروسازی، آرایشی و بهداشتی و عطرسازی نیز استفاده می شود.

سنجد یک داروی بسیار خاص در طب سنتی است. این میوه دو نوع ریز و درشت دارد و نوع درشت آن آرد آلود و پوست نازکی دارد. در طب سنتی می گویند سنجد طبعی سرد با کالری بسیار کم و طعم ضعیف دارد.

مطمئناً از شنیدن خواص درمانی بسیار این میوه کوچک متعجب خواهید شد و شاید بیشتر از اینکه چگونه غذایی با این همه خواص در سبد غذایی بسیاری از مردم ما گنجانده نشده است تعجب کنید.

علاوه بر خود سنجد، برگ و هسته سنجد نیز خواص شگفت انگیزی دارد که شاید برایتان جالب باشد بدانید. در ادامه این مقاله شما را با برخی از خواص شگفت انگیز سنجد آشنا می کنیم.

خواص سنجد

سنجد از نظر ظاهری شباهت زیادی به عناب دارد، فواید درمانی آن برای سلامت بدن بسیار زیاد است و می تواند بسیاری از بیماری ها را درمان یا از آن پیشگیری کند. در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:

درمان کبد چرب

شاید باور نکنید، اما سنجد می تواند تضمینی برای سلامت کبد شما باشد. یکی از دلایل مهمی که بر مصرف سنجد در رژیم غذایی تاکید می شود این است که می تواند به سلامت کبد کمک کند، علاوه بر این، مصرف سنجد به شما کمک می کند تا از بیماری های شایع کبدی جلوگیری کنید.

سنجد علاوه بر خواص ضدالتهابی، یک ادرارآور طبیعی نیز می باشد. بنابراین به پاکسازی و سم زدایی کبد کمک می کند و بنابراین می تواند به درمان بیماری های شایع کبدی مانند کبد چرب کمک کند.

پیشگیری از پوکی استخوان

سنجد یکی از مواد غذایی برای پیشگیری از پوکی استخوان است. پوکی استخوان یکی از مشکلات مهمی است که باید در جوانی، میانسالی و حتی سالمندی مورد توجه قرار گیرد و با رژیم غذایی سرشار از کلسیم از آن پیشگیری کرد. سنجد حاوی مقادیر زیادی کلسیم است و به همین دلیل علاوه بر تقویت استخوان ها می تواند از پوکی استخوان نیز پیشگیری کند.

تقویت سیستم ایمنی بدن

تحقیقات نشان می دهد که سنجد سرشار از ویتامین C است و بنابراین می تواند در درمان عفونت ها و پیشگیری از سرماخوردگی موثر باشد. در عین حال با داشتن مقادیر زیاد ترکیبات آنتی اکسیدانی برای سلامت بدن و مبارزه با بیماری ها بسیار مفید است. گاهی اوقات به دلایل مختلف سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود که با مصرف عصاره سنجد می توان به سلول های بدن کمک کرد. سنجد عملکردی مشابه آنتی بیوتیک ها در کشتن باکتری ها دارد.

درمان دیابت

یکی دیگر از خواص سنجد در بیماران دیابتی خود را نشان می دهد. با مصرف عصاره سنجد، فشار خون بالا که ناشی از درمان های قندی است، کاهش می یابد. در واقع می توان گفت به این ترتیب عصاره سنجد برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا نیز مفید است.

جوان سازی پوست

یکی از خواص مهم سنجد برای پوست این است که می تواند به رفع چین و چروک پوست کمک کند. به دلیل وجود ویتامین C و آنتی اکسیدان های قوی مختلف، سنجد می تواند به افزایش تولید کلاژن کمک کند.

لازم به ذکر است که استفاده از سنجد به کنترل رادیکال های آزاد مخرب که عامل اصلی چین و چروک پوست هستند کمک می کند. محققان معتقدند برای گرفتن نتیجه بهتر در جوانسازی پوست بهتر است از سنجد به صورت موضعی استفاده شود.

خواص سنجد برای زنان باردار

مصرف سنجد در دوران بارداری بسیار مفید است زیرا قوی و سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان است. از خواص سنجد در دوران بارداری می توان به خاصیت سنجد در استخوان سازی اشاره کرد، اولین و مهمترین دلیلی که باعث می شود زنان باردار در دوران بارداری از سنجد استفاده کنند این است که این ماده سرشار از کلسیم است.

کلسیم به پیشگیری از پوکی استخوان در این زنان کمک می کند و در عین حال سرعت و کیفیت بالاتری به مراحل استخوان سازی جنین می دهد. یکی دیگر از خواص سنجد در دوران بارداری تقویت سیستم ایمنی بدن است که قبلا به آن اشاره کردیم همانطور که می دانید ویتامین C نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه پیشگیری از بیماری هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی دارد.

این خاصیت سنجد است که با داشتن مقادیر زیاد این ویتامین بدن مادران باردار را در برابر این نوع بیماری ها مقاوم می کند. یکی دیگر از خواص مهم سنجد در دوران بارداری کاهش فشار خون است، یکی از مشکلاتی که می تواند مادران باردار را به چالش بکشد فشار خون بالا در دوران بارداری است. سنجد با داشتن فلاونوئیدها و آلکالوئیدها از فشار خون بالا در مادران باردار جلوگیری می کند.

یکی دیگر از خواص سنجد جلوگیری از افزایش قند خون است. دیابت همیشه یکی از دغدغه های مادران باردار است، با دانستن یکی دیگر از فواید سنجد می توان از آن به جای شکر تا حدودی از ابتلا به دیابت پیشگیری کرد.

سنجد به عنوان یکی از مهم ترین غذاها در دوران بارداری معرفی شده است. در عین حال، مانند هر ماده غذایی دیگری، استفاده زیاد از آن می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.

معایب سنجد

همانطور که خواندید ساتیاد خواص زیادی دارد اما توجه به این نکته ضروری است که هر ماده غذایی در صورت عدم مصرف صحیح می تواند عوارض داشته باشد. سنجد نیز از این قاعده مستثنی نیست. سنجد برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند توصیه نمی شود، سنجد حاوی فیبر است اما استفاده از آن برای درمان یبوست بدون مشورت پزشک توصیه نمی شود.

حتی ممکن است مصرف سنجد اثر معکوس داشته باشد و مشکل یبوست را تشدید کند. بنابراین اگر با این مشکل مواجه هستید، بهتر است از مصرف سنجد خودداری کنید.